Romanii stau la coada anual peste 200 de ore (mai mult de opt zile) pentru a-si plati taxele si impozitele, potrivit unui raport al Bancii Mondiale intitulat "Doing Business 2008". Cel mai rau la acest capitol sta Cehia, cu 930 de ore, iar cel mai bine stau locuitorii din Emiratele Arabe, cu numai 12 ore anual destinate platii taxelor.
Citeste Raportul Bancii Mondiale: Doing business 2008
De asemenea, romanii au parte si de multa birocratie ca sa reuseasca sa-si plateasca cele 208 impozite. Cu 96 de operatiuni, Romania se situeaza pe ultimele locuri, alaturi de Ucraina, Uzbekistan si Belarus, intre cele 178 de tari, evaluate in raportul Bancii Mondiale, din punct de vedere al numarului de plati necesare pentru taxele si impozitele datorate in timpul unui an, care insumeaza 96 de operatiuni.
Expertii Bancii Mondiale atrag atentia asupra faptului ca numarul mare al platilor din timpul unui an se reflecta si intr-o diminuare a numarului de companii, precum si a numarului de afaceri nou-infiintate dintr-o tara.
Pe primul loc intre cele 178 de tari analizate, cu cel mai redus numar de plati pe an, insemnand doar doua operatiuni, se afla Suedia, iar dintre tarile din Europa de Est cea mai eficienta administrare fiscala din aceasta perspectiva este in Letonia, unde sunt necesare sapte operatiuni.
Numarul de operatiuni pentru plata taxelor si impozitelor este unul dintre cele trei criterii luate in considerare la capitolul Plata taxelor, din raportul "Doing Business 2008", alaturi de timpul alocat intr-un an pentru plata taxelor si ponderea acestora in profitul anual.
Al treilea criteriu ia in calcul procentul din profit reprezentat de taxe. Raportata la profit, rata taxelor variaza in Europa de Est de la 31,6%, in Muntenegru, la 55,1%, in Ungaria. Romania se plaseaza pe locul 11 intre cele 17 state din Europa