Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, in sedinta Consiliului de Administratie, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 7% si sa exercite prin intermediul operatiunilor de piata un control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare, se arata intr-un comunicat al bancii.
Oficialii bancii centrale au atentionat asupra incetinirii procesului de dezinflatie si a cresterii economice, identificand ca factori de risc rata anuala a inflatiei care a atins un nivel record in luna august, dinamica ascendenta a salariilor si revigorarea creditului neguvernamental.
Analiza recenta facuta de catre Banca Nationala asupa indicatorilor macroeconomici releva probleme atat cu inflatia cat si cu cresterea economica. Mai precis, au incetinit atat procesul de dezinflatie cat si cresterea economica.
Situatia a aparut, spun reprezentantii bancari, atat ca urmare a socurilor de natura ofertei (impactul secetei prelungite asupra sectorului agricol), dar si ca urmare a mentinerii presiunilor din partea cererii interne. Aceste presiuni sunt evidentiate si de accentuarea dezechilibrului extern.
Banca centrala evidentiaza trei factori de risc - rata anuala a inflatiei, cresterea salariala si revigorarea creditelui neguvernamental (creditele acordate firmelor si populatiei).
Astfel, in luna august a acestui an, rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 4,96%, aproape de limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru acest an, ca urmare a majorarii semnificative a preturilor produselor alimentare si a corectiei cursului de schimb al leului pe fondul turbulentelor manifestate recent pe pietele financiare internationale.
In privinta salariilor, dinamica acestora a ramas superioara ritmului de crestere a productivitatii muncii, accentuandu-se astfel riscurile de deteriorare a