La Conferinţa Internaţională NATURA 2000, organizată la Sibiu, au fost prezenţi experţi din Austria, Olanda şi Cehia. Marita Avela, de la Comisia Europenă, a punctat importanţa
La Conferinţa Internaţională NATURA 2000, organizată la Sibiu, au fost prezenţi experţi din Austria, Olanda şi Cehia. Marita Avela, de la Comisia Europenă, a punctat importanţa programului european şi a precizat că România este singura ţară din UE care are cinci regiuni biogeografice.
"În România se regăsesc cele mai mari populaţii de urs brun, lup şi pelican alb din Uniunea Europeană", a spus doamna Arvela.
În cadrul conferinţei internaţionale a fost subliniat faptul că ţara noastră este singurul stat membru UE care încă nu a trimis către Comisia Europeană lista cu situri desemnate pentru Directiva Păsări.
Instrumentul principal al Uniuni Europene pentru conservarea naturii este programul NATURA 2000, o reţea de zone desemnate, în cadrul căreia speciile rare sau vulnerabile de plante şi animale, precum şi habitatele importante, sunt protejate. NATURA 2000 este soluţia prin care Europa se străduieşte să îşi păstreze natura în toată diversitatea ei actuală şi, de asemenea, să promoveze activităţi economice care nu dăunează biodiversităţii.
România, ca stat membru al Uniunii Europene, va contribui semnificativ la dezvoltarea reţelei ecologice NATURA 2000. Este singura ţară care include cinci regiuni biogeografice dintre cele 11 existente în Europa. Regiunile biogeografice alpină, continentală, panonică, pontică şi de stepă, ultimele două fiind exclusiv româneşti, conferă ţării noastre un loc demn de luat în seamă în cadrul programului european.