Companiile de pensii din ţările occidentale au realizat profituri anuale care au variat între 5 şi 10%. Fondurile de pensii private obligatorii pot înregistra o rentabilitate anuală de 7-8 Companiile de pensii din ţările occidentale au realizat profituri anuale care au variat între 5 şi 10%.
Fondurile de pensii private obligatorii pot înregistra o rentabilitate anuală de 7-8 procente, chiar până la 9 procente dacă expunerea pe Bursă este mai mare, apreciază specialiştii.
Aflate încă la început, fondurile private de pensii, ca şi cele facultative, au toate şansele să obţină randamente bune mai ales în anii următori, când piaţa se va maturiza şi nu vor mai fi posibile creşteri foarte mari. "Un randament anual de până la 8% pentru fondurile de pensii private este realizabil", spune Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supravegherea Sistemului de Pensii Private.
"Randamente mai ridicate pot fi obţinute prin creşterea expunerii pe Bursa locală", mai adaugă Oancea. Fondurile de pensii din cadrul pilonului II pot investi până la 15% din active pe pieţele internaţionale pentru asigurarea unui grad cât mai ridicat de diversificare a riscului.
Preşedintele Comisiei este de părere că majoritatea administratorilor vor prefera piaţa locală de capital, având în vedere că pieţele mature ale Europei de Vest nu asigură randamente foarte ridicate, specifice pieţelor emergente.
Costurile fixe pot afecta randamentele fondurilor
Potrivit legislaţiei, la doi ani de la lansarea primului fond de pensii private obligatorii, Comisia va stabili un randament-limită. Acele fonduri de pensii private care timp de patru semestre nu vor depăşi limita de randament impusă vor intra în procedură specială de supraveghere.
Problema cea mai mare a administratorilor de fonduri de pensii private este cea a numărului mare de costuri fixe presupuse de