Piata sistemelor solare termice si a panourilor solare fotovoltaice, chiar daca este la inceput si mult sub media europeana, cunoaste o crestere spectaculoasa, in momentul de fata doar valoarea sistemelor solare termice fiind situata la aproximativ 15 mil
Chiar daca uneori sunt denumite impropriu panouri solare, colectoarele solare termice sunt in fapt schimbatoare de caldura. Acestea capteaza radiatia termica solara si o transfera agentului termic.
Politicile regionale, legate de mediu si asigurarea independentei energetice precum si cresterea pretului energiei indreapta segmentul energiei alternative pe un trend crescator. Unul dintre principalele motoare de crestere ale energiei alternative este decizia Uniunii Europene de a asigura 20% din consumul de energie pana in 2020 in totalitate din surse de energie alternativa.
"In urmatorii ani, piata va cunoaste o crestere accentuata, determinata de orientarea persoanelor interesate de sisteme alternative catre produse caracterizate prin calitate, durata lunga de viata, care pot fi amortizate intr-o perioada de timp scurta", a declarat Iulia Miron, PR & marketing manager la Romstal, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de distributie a echipamentelor termo-hidro-sanitare.
Exista doua tipuri de sisteme solare termice: un panou solar cu rezervor atasat si functionare naturala si un sistem in care panoul solar este atasat unui boiler cu serpentina prevazut cu o pompa de automatizare. In functie de complexitatea sistemului si de capacitatea acestuia, costurile variaza intre 1.500 si 2.500 de euro. Astfel de sisteme pot fi folosite oriunde soarele reprezinta singura sursa de energie, asigura independenta fata de sistemele publice de apa calda. Ca un plus, aceste sisteme sunt foarte sigure in exploatare.
Pe termen mediu si lung, cresterea costurilor la energia