America este, în momentul de faţă, blocată în problemele create în Irak; totuşi, candidaţii la Preşedinţie au început să se întrebe pe ce principii va evolua politica Statelor Unite şi după Irak. În opinia mea, concentrarea asupra problemei "bunurile publice globale" - lucruri pe care oricine le poate consuma fără a deveni mai puţin accesibile altora - ar putea ajuta America să-şi pună de acord puterea dominantă cu interesele altora.
Desigur, bunurile publice sînt puţine. Multe dintre ele se concentrează în jurul problemei aerului curat, de la care nimeni nu poate fi exclus şi de care pot beneficia toţi simultan. Combaterea schimbării climatului global este, probabil, cel mai dramatic exemplu în momentul de faţă. Dacă cel mai important beneficiar al binelui public (SUA) nu va prelua conducerea în alocarea de resurse substanţiale pentru acest proces, beneficiarii mai mici probabil că nu o vor putea face, pentru că este greu să organizezi acţiuni colective cînd sînt implicaţi foarte mulţi. Cînd responsabilitatea le permite multora să rămînă spectatori, alternativa rămîne sfîrşitul spectacolului pentru toţi.
SUA pot cîştiga dublu, atît din bunurile publice, cît şi din felul în care îşi legitimează puterea preponderentă în ochii altora. America ar putea învăţa din lecţia secolului al XIX-lea, cînd Marea Britanie era o putere preponderentă şi menţinea echilibrul de forţă între principalele state ale Europei, promovînd un sistem economic operaţional deschis, menţinînd libertatea mărilor.
Aceste probleme rămîn relevante şi astăzi, iar stabilirea regulilor care să asigure accesul tuturor rămîne o chestiune de interes public, chiar dacă acum este mai complexă. Menţinerea echilibrului regional şi temperarea tendinţelor locale de a folosi forţa pentru schimbarea graniţelor reprezintă interesul public al multor ţări (dar nu al tuturor). De asemenea, păstra