Ambitiile administratorilor de pensii private obligatorii (pilonul II) se vad si in numarul actelor de aderare trimise de acestia catre agenti si brokeri, care ar putea depasi 15 milioane de contracte la nivelul intregii piete.
Pentru a pune mana pe un client, fiecare companie de administrare va tipari si va trimite in teritoriu nu mai putin de cinci acte de aderare, au declarat pentru ZF mai multi administratori de pe piata. Deja, numarul de contracte expediate de companii catre canalele de distributie (fie agenti proprii de vanzare, fie brokeri de pensii, care vand pentru mai multi administratori) depaseste de cateva ori obiectivele anuntate de cota de piata.
De ce este nevoie de atat de multe contracte, circa 15 milioane, pentru o piata estimata la 3 milioane de clienti? In primul rand, spun administratorii, exista o rata considerabila de erori de completare a acestor acte unice de aderare, motiv pentru care este de multe ori necesara o noua completare a aceluiasi act, de catre acelasi client.
In al doilea rand, multi agenti proprii de vanzare ai administratorilor si chiar unii brokeri de pensii private isi supraevalueaza posibilitatile de contractare si cer mai multe acte de aderare decat clienti pot accesa.
Numarul urias de acte de aderare trimise in piata este inca un indiciu pentru ambitiile companiilor de administrare.
De altfel, acestea erau de mult vizibile din declaratiile privind obiectivele de cote de piata pentru fiecare companie in parte. Totalizate, intentiile celor 17 companii de administrare a pensiilor private obligatorii reprezinta mai mult decat 261% din piata.
Doar cei mai ambitiosi patru jucatori din acest domeniu au anuntat ca vizeaza cote de piata de peste 30%.
In rest, marea majoritate a companiilor de administrare au declarat ca tintesc cote cuprinse intre 10% si 15%, in timp ce numai do