Pe 27 şi 28 septembrie va avea loc la Lisabona conferinţa ministerială europeană pe sănătate şi migraţie. Legislaţia referitoare la serviciile medicale pentru străinii aflaţi ilegal pe Pe 27 şi 28 septembrie va avea loc la Lisabona conferinţa ministerială europeană pe sănătate şi migraţie.
Legislaţia referitoare la serviciile medicale pentru străinii aflaţi ilegal pe teritoriul unui stat diferă foarte mult în UE. Unele ţări precum Spania, Italia sau Belgia oferă acces extins, iar altele precum Grecia impun restricţii, informează AFP. Organizaţia Medecins du Monde (MDM) a realizat un sondaj inedit în şapte state membre UE. Din el a rezultat că deşi teoretic 78% din persoane aveau dreptul, potrivit legislaţiei, să beneficieze de asistenţă medicală, practic numai 24% au făcut-o.
În Belgia, o lege din 1976 permite imigranţilor clandestini să beneficieze gratuit de îngrijiri medicale. Aplicarea ei depinde însă de fiecare centru public de asistenţă socială. În Spania, cei aflaţi în această situaţie trebuie să fie notaţi într-un registru civil local pentru a putea beneficia de aceleaşi drepturi ca şi spaniolii, adică acces gratuit la îngrijiri medicale în instituţiile de stat. Cei care stau clandestin în Spania fie nu ştiu că trebuie să se înscrie în registre, fie se tem de poliţia care are acces la aceste registre, potrivit unei reglementări legale din 2003.
În Franţa, cei care nu au acte, dar stau în ţară de peste trei luni şi care au venituri lunare mai mici de 587 de euro au dreptul la îngrijiri medicale gratuite, mai puţin protezele. În Grecia, accesul la îngrijiri medicale al imigranţilor clandestini a devenit aproape imposibil începând din 2001, cu excepţia urgenţelor medicale, a îngrijirilor perinatale şi a anumitor boli infecţioase.
În Italia, îngrijirile gratuite sunt garantate în cazul naşterilor, al vaccinărilor şi al bolilor infecţi