Diferentele de salarizare intre femei si barbati se regasesc in majoritatea domeniilor de activitate, conform rapoartelor realizate de centrul Parteneriat pentru Egalitate. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60% mai mare decat al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat ale femeilor, cu peste 15%. Cu toate acestea, un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa ponderea majoritara, de peste 70%, ramane reprezentata de femei.
Nivelul de educatie in randul femeilor este foarte scazut: aproape trei sferturi din femei au maximum opt clase si numai 3% au absolvit studii superioare, in timp ce numarul celor care nu au nici un fel de studii se situeaza intre 5 si 12%. Nivelul de instruire al barbatilor este mai ridicat decat cel al femeilor, 60% din acestia avand maximum opt clase, iar 4% studii superioare.
Participarea femeilor la luarea deciziei in plan local este extrem de scazuta, ponderea femeilor in consiliile judetene fiind intre 6,5 si 24,2%. In ciuda acestor fapte insa, la nivelul Inspectoratelor Teritoriale de Munca nu s-au inregistrat plangeri pe motiv de discriminare intre sexe. Diferentele de salarizare intre femei si barbati se regasesc in majoritatea domeniilor de activitate, conform rapoartelor realizate de centrul Parteneriat pentru Egalitate. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60% mai mare decat al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat ale femeilor, cu peste 15%. Cu toate acestea, un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa ponderea majoritara, de pest