În timp ce pacienţii sunt deranjaţi că trebuie să "cotizeze" pentru a avea acces la servicii medicale, personalul medical se plânge că, pentru a obţine un post într-un spital bun, este În timp ce pacienţii sunt deranjaţi că trebuie să "cotizeze" pentru a avea acces la servicii medicale, personalul medical se plânge că, pentru a obţine un post într-un spital bun, este nevoit, la rândul lui, să ofere "atenţii băneşti".
Şpăgile din sistemul de sănătate, denumite elegant "plăţi informale", au devenit un fel de "lege tacită", de care cei mai mulţi dintre noi ţin cont atunci când au o problemă de sănătate. Ciocolata chinezească, cafeaua sau pachetul de Kent, atenţii care altădată deschideau multe uşi, au fost înlocuite de câţiva ani cu plicul de bani, strecurat discret în buzunarul celui care ne tratează. Tarifele diferă în funcţie de renumele spitalului şi de cel al doctorilor.
"Soţia mea a fost internată la maternitatea unui spital din sectorul 1. Am fost nevoit să dau bani în stânga şi în dreapta. Medicului care a asistat-o la naştere i-am dat 100 de euro, iar la asistente câte 10 lei.
De ce am dat? Ca să îi facă o injecţie, să o maseze pe burtică sau să îi aducă un prosop. Dacă nu dai bani, te simţi prost pentru că îi vezi pe ceilalţi cum dau.
Plus că şi medicii ţin cont de pacienţii care au fost atenţi cu ei", ne-a spus Ionuţ S, proaspătul tătic al unui băieţel. El a apreciat că cele nouă luni de sarcină ale soţiei au afectat considerabil bugetul familiei, subţiindu-l cu peste 2.500 de lei.
"Aşa că nici nu am mai apucat să ne planificăm cheltuielile de după venirea pe lume a copilului". La acelaşi spital, un alt tătic a avut ghinionul să "pice" la şeful maternităţii, care i-a spus în faţă tarifele: 300 de euro cezariana şi 200 de lei pentru medicul anestezist. 100 de lei, o prelungire de concediu medical Şi la Secţia de Neuro