Ministrul britanic de Interne intentioneaza sa prelungeasca cu un an restrictiile impuse pe piata muncii lucratorilor romani si bulgari, dar Ministerul de Externe de la Londra se opune.
Conform unor acorduri semnate in 2004, statele vechi ale UE au dreptul sa aplice o serie de restrictii pentru a limita fluxul lucratorilor din tarile Eurpei de Est. Aceste restrictii sunt aplicate, conform regulii "2 plus 3 plus 2", si anume: operioada initiala de 2 ani incepand din momentul primirii unui nou membru in UE, dupa care tara care aplica restrictiile le poate prelungi cu inca 3 ani, notificand in prealabil faptul pe langa Comisia Europeana. In principiu, la 5 ani dupa primirea in UE a unui stat, libertatea de circulatie a lucratorilor ar trebui sa fie totala, insa membrii vechi ai UE pot prelungi aceasta perioada cu maximum 2 ani, daca pot dovedi ca altfel piata muncii la nivel national ar putea fi serios perturbata.
Cu exceptia Finlandei si a Suediei, romanii si bulgarii sunt in acest moment supusi unor restrictii in toate tarile "vechi" ale Uniunii, exceptii partiale fiind in Franta si Italia, unde exista facilitati in constructii, transport, sectorul hotelier si cel al sanatatii. Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Olanda si Marea Britanie continua sa le aplice restrictii romanilor si bulgarilor, la fel ca noii membri - Ungaria si Malta. Ministrul britanic de Interne intentioneaza sa prelungeasca cu un an restrictiile impuse pe piata muncii lucratorilor romani si bulgari, dar Ministerul de Externe de la Londra se opune.
Conform unor acorduri semnate in 2004, statele vechi ale UE au dreptul sa aplice o serie de restrictii pentru a limita fluxul lucratorilor din tarile Eurpei de Est. Aceste restrictii sunt aplicate, conform regulii "2 plus 3 plus 2", si anume: operioada initiala de 2 ani incepand din momentul primirii unui nou membru in UE, du