Sibienii sau turistii care vin sa-si bea cafeaua la „Amber Cafe" din Piata Mare pot admira pe peretii cafenelei peisaje din natura, indragostiti sau chiar picturi abstracte. Putini stiu insa ca la aceste picturi au lucrat circa 15 bolnavi internati la Spitalul de Psihiatrie „Gh. Preda" din Sibiu.
Potrivit directorului medical al spitalului, medicul Mihai Canciu, aceste picturi au fost facute de catre bolnavi la cursurile de ergoterapie, cunsocuta si sub denumirea de terapie prin munca. „Prin intermediul ergoterapiei bolnavii psihic sint ajutati sa se reintegreze in societate.
La acest tip de terapie alternativa participa doar cei care sint intr-o faza de stabilizare buna, atunci cind bolnavului i se administreaza doar tratament medicamentos. Prin pictura ei isi exteriorizeaza sentimentele, iar medicii pot analiza evolutia bolii lor chiar si prin aceste picturi", arata medicul Mihai Canciu.
Mii de picturi
La Spitalul de Psihiatrie se face ergoterapie de zeci de ani, insa, dupa multi ani de munca, picturile bolnavilor „au iesit la lumina". Toate acestea cu ajutorul Clubului Rotary din Sibiu, care a sponsorizat inramarea picturilor, si bineinteles cu ajutorul administratorului de la Amber Cafe, care a acceptat ca aceste picturi sa fie expuse pe peretii cafenelei.
„Pina acum, aceste picturi erau expuse in sala raportului de garda. De cind se face ergoterapie au fost facute multe picturi, iar noi, cadrele medicale, am avut sarcina sa selectam cele mai frumoase picturi pentru a fi expuse. Toate sint speciale in felul lor, si ma uimeste talentul pe care-l au unii pacienti", a marturisit directorul medical al Spitalului de Psihiatrie.
Vor o sera
In prezent, exista 4 ateliere la Spitalul de Psihiatrie unde se face ergoterapie, respectiv de croitorie, de modelare a lutului, de informatica si de pictur