Fiecare noua gradina reprezinta o provocare pentru companiile de proiectare si amenajare care se lupta sa incadreze verdele in arhitectura casei, evitand notele discordante. Astfel, potecile umblatoare devin in cazul unei case moderne linii drepte trasate
Moderna sau rustica, in functie de casa, gradina contine cateva elemente indispensabile, de la jocuri de arbori si flori la foisoare si elemente de apa. Integrarea gradinii in peisaj nu este facila si nici costurile nu sunt modeste, o gradina cu o arhitectura moderna, pe o suprafata consistenta, poate ajunge si pana la 70.000-80.000 de euro.
Nici mai mult nici mai putin decat un apartament de doua camere intr-o zona centrala din Bucuresti. Dar ce face toti banii?
"Proiectarea unei gradini e ca proiectarea unei case. Se pleaca de la stilul arhitectural, mediul inconjurator si gusturile beneficiarului si se creeaza gradina. Fiecare gradina este unica", spune Cosmin Coman, reprezentantul CMD Design, firma care executa circa 60 de proiecte pe parcursul unui an. Munca proiectantului incepre cu analiza gradinii si se termina cu intocmirea unui proiect integrat.
"Primul pas este vizualizare gradinii, dupa care urmeaza un proiect si alegerea materialelor necesare. Unii prefera piesele de apa, altii aleile si bancutele, insa gradina trebuie sa fie integrata in arhitectura casei", spune Sorin Ciorapciu, peisagist la Natural Design International.
Compania executa circa 30-40 de proiecte de gradini anual, executand cam 20 de gradini in aceeasi perioada. Astfel, daca in cazul unei case rustice se folosesc elemente precum piatra naturala, lemnul, podetele, la casele moderne se utilizeaza intinderile mari de gazon si constructii minimaliste. In materie de plante, la gradinile rustice sunt intalnite mai ales cele mediteraneene, in timp ce locuintele moderne cer mai degraba plante asiatice,