» Posibile incalcari ale legislatiei privind ajutorul de stat.
» stergerea datoriilor a fost legala, insa nu a existat avizul Consiliului Concurentei.
» Mittal Steel Roman ar putea returna ajutoarele primite.
Autoritatile de reglemen- tare ale Uniunii Europene au deschis ieri procedura de investigare in legatura cu posibile incalcari ale legislatiei europene referitoare la ajutorul de stat in cazul vanzarii uzinei Petrotub Roman catre Mittal Steel, relateaza Reuters.
"Comisia trebuie sa verifice daca reesalonarile si stergerea datoriilor trec asa-numitul test al operatorului economiei de piata, adica daca aceasta privatizare a fost mult mai avantajoasa din punct de vedere economic pentru autoritatile de stat decat lichidarea companiei", se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Reprezentantii CE au mentionat ca exista posibilitatea ca Romania sa fi incalcat legislatia cand a sters sau a reesalonat datoria grupului ce se ridica la 26 milioane euro (36,6 milioane dolari) cu ocazia privatizarii care a avut loc in urma cu patru ani.
In cazul in care se va stabili ca sumele primite drept ajutor din partea statului au fost acordate ilegal, Mittal Steel Roman, producator de tevi si conducte (denumita Petrotub inainte de privatizare) va trebui sa le returneze.
"Ajutorul a fost acordat in 2004, inainte ca Romania sa devina stat membru al Uniunii Europene. Petrotub s-a privatizat la pachet cu Siderurgica Hunedoara. A fost un proces transparent, datoriile s-au sters conform legislatiei. Doar ca procedura nu a mai apucat sa fie autorizata de Consiliul Concurentei. Nu a existat o corelare intre masurile AVAS, Ministerul Finantelor si Consiliul Concurentei. Petrotub nu e un caz singular, sunt mai multe situatii de acest gen, dar sumele sunt mai mici", ne-a declarat ieri Petru Ianc, director general la Directia Generala Politi