Aproape un milion de romani sufera de hepatita B, insa doar un procent primeste tratament, in contextul in care Romania este una dintre tarile europene in care infectia cu acest virus prezinta o prevalenta ridicata, a declarat, joi, presedinte Asociatiei pentru Studiul Ficatului, Mihai Voiculescu, citat de Mediafax.
Profesorul Voiculescu, totodata sef al Sectiei de Medicina Interna si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni a explicat ca "nicio tara din lume nu poate asigura tratamentul pentru toti bolnavii infectati, totusi in Romania sunt de peste 10 ori mai putini suferinzi care primesc medicatia prin programul national".
Din 120 de dosare trimise spre aprobare la Ministerul Sanatatii Publice, pentru tratamentul hepatitei B, au fost aceptate 10 la suta, iar restul bolnavilor au ramas pe o lista de asteptare, a mai spus Voiculescu.
Presedintele Comisiei Nationale de Gastroenterologie a Ministerului Sanatatii, profesorul Oliviu Pascu, a explicat ca in ciuda faptului ca tratamentul hepatitei cronice B "pare scump", este mult mai ieftin decat medicatia pentru ciroza sau complicatiile maladiei, costul transplantului si medicatia postransplant.
Instrumentarul din cabinetele stomatologice, saloanele de infrumusetare si cele de pearcing, unde sterilizarea nu este bine realizata, intrucat infectia cu hepatita B se transmite prin sange infectat reprezinta cel maimare risc de contactare a virsului.
Mai mult de doua miliarde de oameni din intreaga lume sunt infectati cu cu virsusul hepatitei B, a 10-a cauza de mortalitate la nivel international. De asemenea, intre 350 si 400 de milioane de oameni sufera de hepatita cronica B.
In randul europenilor, 14 milioane dintre acestia au hepatita cronica B, dintre care un sfert va deceda prin insuficienta hepatica sau cancer hepatic, iar in fiecare an, a