Cei mai multi dintre brokerii si analistii de pe piata au asteptari pozitive cu privire la revenirea Bursei pe trend ascendent pana la sfarsitul acestui an, mizand in principal pe o reintoarcere la cumparare a investitorilor straini, cu toate ca evolutia din ultima perioada a acesteia nu a dat prea multe motive de bucurie.
In ultimele doua luni, Bursa de la Bucuresti a pierdut peste 7,6 mld. euro din capitalizare din cauza scaderii actiunilor celor mai importante companii listate, pe fondul deprecierii puternice a monedei nationale fata de euro. In prezent, capitalizarea celor doua piete bursiere (BVB si RASDAQ) este de circa 33 mld. euro, fata de maximul de 40,6 mld. euro atins pe 24 iulie.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la Bursa, a pierdut in aceasta perioada 12%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a scazut cu 19,5%.
Ieri, indicii bursieri au pierdut circa 1% in a treia sedinta de scaderi consecutive din aceasta saptamana.
"Cred ca incet-incet preturile se apropie de minime si spre finalul anului am putea sa vedem noi maxime istorice pe Bursa. Asta in conditiile in care nu vom avea parte de o perioada foarte tulbure din punct de vedere politic si rezultatele la noua luni ale principalelor companii vor fi bune, asa cum ne asteptam de altfel", spune Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj.
Brokerii cred ca unul dintre motivele pentru care piata noastra nu mai urmareste evolutia din afara este absenta investitorilor straini la cumparare.
"Si mediul politic cauzeaza situatia actuala de pe Bursa, insa cred ca problema principala este ca fondurile straine nu mai cumpara. Sunt convins ca vor intra pentru ca datele la nivel macro nu sunt asa de proaste cum se vehiculeaza", este de parere Ceuca.
El a mai precizat ca momentul de relansare al pietei ar putea veni odata cu rezultatele companiilor la noua