Multe proiecte de investiţii au eşuat la noi din cauza legislaţiei incoerente, spune Carmencita Constantin. Carmencita Constantin este director la Institutul de Studii şi Proiectări Multe proiecte de investiţii au eşuat la noi din cauza legislaţiei incoerente, spune Carmencita Constantin.
Carmencita Constantin este director la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice şi ne explică de ce implementarea exploatării energiilor regenerabile se face atât de greu în România.
Adevărul : Ce strategii de promovare a energiei regenerabile s-au dovedit eficiente la nivel european?
Carmencita Constantin: Există două forme clasice de susţinere a energiilor regenerabile. Cea mai larg utilizată de ţările europene, care sunt şi campioane planetare în energie regenerabilă, este <> , adică alimentarea de către stat, prin controlul statului, al preţului energiei verzi.
Acest procedeu oferă garanţia preţului şi garanţia preluării întregii cantităţi de energie electrică la preţ fix, pe toată perioada de viaţă a obiectivului energetic. O altă schemă de sprijin adoptată doar de şapte ţări europene, printre care şi România, este schema combinată de cote obligatorii cu certificate verzi. Asta înseamnă că distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca în cantitatea de energie electrică pe care o distribuie la consumatorii finali să aibă cotă obligatorie de energie verde achiziţionată de la producătorii de energie verde.
- De ce România a ales a doua variantă?
- Nu pentru că n-ar fi cunoscut avantajele celeilalte. Dar primul sistem conduce la resimţirea în tariful final, deci practic noi am fi plătit mai mult energia pe care o consumăm şi s-a considerat că la nivelul social pe care îl avem, nu ne putem permite această formă de sprijin. Pe de altă parte, eram deja în procesul de liberalizare al pieţei energiei electrice. Deci ne-am apuc