Ursii din Muntii Bucegi, care in ultima perioada au atacat, atat oameni, cat si turme de animale domestice vor fi capturati si dusi in rezervatia de la Zarnesti din judetul Brasov.
Reprezentanti ai Parcului Natural Bucegi, ai Regiei Nationale a Padurilor, salvamontisti, jandarmi si autoritati locale s-au intalnit, joi, la Muzeul Cinegetic Posada pentru a discuta pe tema masurilor care trebuie luate, astfel incat atacurile ursilor asupra turistilor si localnicilor de pe Valea Prahovei sa inceteze.
Potrivit specialistilor, impuscarea ursilor agresivi nu este o solutie, mai ales in conditiile in care, in Parcul Natural Bucegi, vanatoarea este interzisa.
"Impuscarea nu trebuie sa fie neaparat prima masura atunci cand constati ca animalul, in mod repetat, a facut pagube asupra gospodariilor sau chiar asupra turistilor. Se poate lua in calcul masura extrema, impuscarea, dar aceasta nu sta la indemana oricui", a afirmat seful Serviciului Vanatoare din Regia Nationala a Padurilor, Petre Gargarea.
Potrivit specialistilor, Romania are cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa, numarul acestora depasind, in acest moment, 6.200 de exemplare, ceea ce inseamna 47% din numarul total de pe continent, exceptand Rusia.
Cei prezenti la discutia de joi, de la Muzeul Cinegetic Posada, au afirmat ca masuri urgente trebuie luate pentru stoparea turismului la ghenele de gunoi, din cartierul Racadau, din Brasov, unde cinci ursi continua sa coboare in oras in cautare de hrana, animalele putand deveni oricand agresive.
Specialistii mai spun ca exista probleme cauzate de atacurile ursilor in zona limitrofa statiunilor prahovene Sinaia si Busteni, unde, in ultima perioada, mai multi oameni au fost atacati de ursi, o turista americanca fiind ucisa pe o poteca din Bucegi.
Ca masura de urgenta, autoritatile si