Semnalele de apreciere a monedei naţionale interferează cu presiunile de depreciere a leului. Luna septembrie a marcat o accentuare a incertitudinilor în ceea ce priveşte cursul de schimb al Semnalele de apreciere a monedei naţionale interferează cu presiunile de depreciere a leului.
Luna septembrie a marcat o accentuare a incertitudinilor în ceea ce priveşte cursul de schimb al monedei naţionale. Iar previziunile până la finalul anului sunt dificil de realizat. Opiniile investitorilor şi analiştilor indică un posibil culoar între 3,30 - 3,40 lei/euro sau chiar peste.
Cursul de schimb al monedei naţionale a coborât uşor, după ce Banca Naţională a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară. Astfel, BNR a publicat, ieri, o rată de 3,3803 lei/euro, cu numai 0,19 bani mai puţin decât în ziua precedentă.
Şi în urmă cu două-trei zile, cursul de schimb a fost relativ stabil în jurul valorii de 3,38 lei/euro. Însă evoluţia pieţei valutare până la sfârşitul anului pare să fie incertă. Spre exemplu, Comisia Naţională de Prognoză ia în calcul, în cadrul estimărilor din septembrie, un curs de schimb de aproximativ 3,31 lei/euro. Pe de altă parte, contractele la termen încheiate la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu indică, pentru scadenţa decembrie 2007, o rată de schimb de 3,39 lei/euro.
Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că sentimentul internaţional faţă de România pare să se fi îmbunătăţit. Asta şi pentru că banca centrală a Statelor Unite (FED) ar putea recurge la o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, după ce, în urmă cu o săptămână, a decis scăderea de la 5,25% la 4,75%. Adică, diferenţialul de dobândă dintre Statele Unite şi România, precum şi alte pieţe emergente, înclină spre plasamentele în ţările cu rate mai înalte.
Influenţa contextului internaţional asupra pieţei va