Documente:
Castigurile salariale si costurile fortei de munca aferente anului 2006, Institutul National de Statistica
(28.09.2007) DOC
La inceputul acestei luni, un raport aferent trimestrului doi din acest an, realizat de biroul de statistica al Uniunii Europene, indica Romania drept una dintre tarile cu cele mai mari cresteri ale costurilor fortei de munca din regiune.
Vineri, Institutul National de Statistica a dezvaluit si costul mediu lunar al fortei de munca inregistrat la nivelul anului trecut, care a fost de 1.530 lei pe salariat, in crestere cu aproximativ 17% fata de anul anterior. Activitatea de intermedieri financiare se afla in topul cresterilor atat in privinta salariilor, cat si a costurilor fortei de munca.
Salariul mediu net in acest domeniu a depasit anul trecut nivelul de 2260 lei, iar costurile fortei de munca au fost de 2,6 ori mai mari decat media pe economie.
Anul trecut, nivelul salariului mediu net pe economie a fost de 866 lei, in crestere cu 16,1% (cu 120 lei) fata de valoarea inregistrata in anul anterior. Comparativ cu media pe economie, cele mai mari cresteri salariale medii nete (de 2,6 ori mai mari decat salariul mediu net) s-au inregistrat in activitatea de intermedieri financiare.
In administratia publica salariul mediu net a avansat cu 81,9%, in industria extractiva cu 75,1%, in domeniul energiei electrice si termice, gaze si apa cu 55,7%, in invatamant cu 23,2% si cu 22,7% in activitatile de transport, depozitare si comunicatii.
Sub media pe economie s-au platit activitatile din domeniile hoteluri si restaurante (-38,3%), comert (-24,8%), industrie prelucratoare (-15,6%), sanatate si asistenta sociala (-5%), tranzactii imobiliare (-4%).
Comertul, industria prelucratoare si intermedierile financiare - domeniile cu cele mai mari diferen