In mod uzual, superlativele rezervate scriitorilor se acorda la sfarsitul unui an editorial, cand se trage linie, se aduna si se notifica aparitiile-eveniment. Cartile anului sunt acelea care au fost mult comentate in revistele culturale si in cotidianele nationale, avand, eventual, si succes de vanzari. Un premiu al Uniunii Scriitorilor nu face decat sa confirme traiectoria ascendenta a unei carti si intrarea autorului ei in elita genului literar pe care il ilustreaza.
Din acest punct de vedere, bacauanul Petru Cimpoesu, o figura mai degraba discreta a lumii noastre culturale, poate fi considerat castigatorul detasat al ultimilor ani din literele autohtone. Volumele sale din urma formeaza o suita apreciata de critica, recompensata de juriile literare si prizata de un public mai larg. Romane precum Povestea Marelui Brigand, Simion liftnicul si Christina Domestica si vanatorii de suflete au aparut la trei prestigioase edituri autohtone (Polirom, Humanitas si Compania), autorul primind in doua randuri (2001, 2006) Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Proza.
Recent, acest succes national s-a vazut dublat, ba chiar triplat de unul european. Prozatorul bacauan a fost rasplatit, pentru savurosul "roman cu ingeri si moldoveni" Simion liftnicul, cu Premiul Magnesia Litera (una dintre cele mai importante distinctii din Cehia) la doua categorii: Cartea Anului si Traduceri.
Iar de curand acelasi Petru Cimpoesu a devenit reprezentantul Romaniei in competitia pentru Premiul Strega Europeo. Un juriu format din 15 critici (alesi prin centralizarea, de catre Institutul Cultural Roman, a propunerilor facute de 30 de publicatii) a pariat pe sansele lui Simion liftnicul de a se impune intr-o competitie dura cu ambasadorii fictionali ai altor literaturi est-europene.
Indiferent de castigatorul cursei cu 12 combatanti, Petru Cimpoesu are asigurata o carie