Romania va avea, incepand cu acest an, un cazier al vitei de vie, completat in functie de analizele realizate de patru laboratoare. Vor fi studiate 70 de soiuri de struguri, selectate din toata tara, a declarat, vineri, directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Cornel Dicu.
"Acest cazier vinicol reprezinta o cerinta a Uniunii Europene, pe care Romania trebuie sa o respecte, fiind stat membru. Cazierul este o proba martor, in caz ca apar litigii internationale privind comercializarea unui anumit vin", a mai spus directorul ISCTV.
Cazierul vinicol trebuie actualizat anual, realizandu-se ulterior, analize pentru fiecare an de productie. Laboratoarele responsabile, existente in Valea Calugareasca, Blaj, Odobesti si Iasi, au facut deja primele analize.
Esantioanele studiate trebuie sa contina conform metodologiei de colectare, cel putin zece kilograme de struguri, fiind interzisa colectarea strugurilor pe roua sau dupa ploaie. In cele patru laboratoare de analiza se realizeaza vinificarea, care trebuie sa se efectueze in conditii comparabile cu cele din zona de productie pentru care s-a colectat esantionul in cauza.
Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV)a estimat ca in acest an, productia de vin va fi de 5,5 milioane de hectolitri. In anul precedent, s-a obtinut o productie de 484.300 tone de struguri pentru vin si de 67.000 de tone de struguri de masa.
Romania va avea, incepand cu acest an, un cazier al vitei de vie, completat in functie de analizele realizate de patru laboratoare. Vor fi studiate 70 de soiuri de struguri, selectate din toata tara, a declarat, vineri, directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Cornel Dicu.
"Acest cazier vinicol reprezinta o cerinta a Uniunii Europene, pe care Romania trebuie sa o respecte, fiind stat membr