Potrivit ultimelor cercetări, aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume au cu...o genă mai puţin! Este vorba de o proteină musculară care permite eforturile fizice mari şi susţinute, care ne-au ajutat strămoşii îndepărtaţi să parcurgă pe jos distanţe imense, dar şi să îndure frigul.
Kathryn North, de la Universitatea din Sidney, este cea care a descoperit cu câţiva ani în urmă că 18% dintre persoanele de origine europeană au organismul lipsit de această importantă proteină – alfa actinină3 (ACTN 3). Proteina ce ţine de muşchii prinşi de oase este utilizată de fibrele musculare atunci când există o contracţie cerută de un efort violent, relatează Le Figaro.
Continuându-şi cercetarea, australienii au descoperit la atleţii de origine australiană că toţi alergătorii de elită deţin această proteină. Ea este întotdeauna prezentă la bărbaţii care practică un sport ce solicită efort intens. Din contră, absenţa ei pare să favorizeze efortul susţinut – proporţia de atleţi cărora le lipseşte ACTN3 este mare în cazul celor care îşi bazează performanţa pe rezistenţă – în special alergătorii de maraton.
Concluziile sunt valabile pentru cei de origine europeană şi pentru o parte dintre asiatici. În schimb, în Africa, populaţia şi-a conservat proteina, fără a suferi nici o mutaţie genetică.
Totuşi, mutaţia care duce la dispariţia proteinei nu este nicidecum inutilă. La şoareci, anihilarea ei are ca efect o folosire mai bună a oxigenului de către fibrele musculare rapide, care încep să se apropie de tipul de metabolism aerob al fibrelor musculare lente, de rezistenţă. Puşi pe un covor rulant, şoarecii „mutanţi” au parcurs o distanţă cu o treime mai mare decât cei dotaţi cu proteina ACTN3. Ce se întâmplă de fapt este că masa musculară, în loc să ardă rapid şi doar în parte energia disponibilă sub formă de zaharuri, o consumă încet şi complet, exploa