Înscrierea pentru alegerile europene s-a încheiat. Şase formaţiuni parlamentare, şapte neparlamentare, plus independentul Laszlo Tokes concurează pentru Legislativul comunitar Termenul
Înscrierea pentru alegerile europene s-a încheiat. Şase formaţiuni parlamentare, şapte neparlamentare, plus independentul Laszlo Tokes concurează pentru Legislativul comunitar
Termenul pentru depunerea candidaturilor la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie a expirat miercuri, la ora 24.00. Toate partidele reprezentate în Legislativul de la Bucureşti şi-au înregistrat listele la Biroul Electoral Central.
Alături de PD, PNL, PSD, PRM, UDMR şi PC vor mai concura, pentru cele 35 de mandate ce revin României în Parlamentul European, şi PNŢCD, PNG, PLD, PIN, Partidul Alianţa Socialistă, Partidul Verde, Partida Romilor "Pro-Europa" şi independentul Laszlo (Ladislau) Tokes.
Biroul Electoral Central a validat, ieri, candidaturile la alegerile pentru Parlamentul European. Partidele din primul eşalon politic şi‑au depus listele, campania electorală urmând să înceapă la 26 octombrie.
Singurele formaţiuni care au înregistrat mai puţin de 45 de candidaţi (35 de "titulari" plus zece "supleanţi") sunt Partidul Iniţiativa Naţională a lui Cozmin Guşă (35) şi Partida Romilor "Pro-Europa" (20).
Preşedintele BEC, judecătorul Gheorghe Florea, a arătat că în cazul candidaţilor ce figurează pe liste de partid trebuie îndeplinită condiţia numărului minim de susţinători, respectiv 200.000. În ceea ce-i priveşte pe independenţi, pragul minim este de 100.000 de semnături de susţinere. Toţi aspiranţii la statutul de europarlamentar au depus o declaraţie de acceptare a candidaturii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au făcut poliţie politică şi o declaraţie de avere.
Ce urmează
Termenul-limită pentru contestarea candidaturilor este 16 octombrie. D