In timp ce specialistii Bancii Mondiale sustin ca exista riscuri pentru piata locala de creditare, de pe urma turbulentelor financiare internationale, analistii Erste considera ca acestea nu pot provoca o criza a creditarii in Romania sau pietele din regi
Abordarea Bancii Mondiale este mult mai conservatoare si prudenta, analistii institutiei internationale afirmand ca exista riscuri (desi "greu de prezis") ce ar putea fi cauzate de turbulentele de pe piata globala.
"Cel mai mare risc este ca statele care au cele mai mari deficite de cont curent - tarile baltice, Romania si Bulgaria - sa nu-si mai poata finanta aceste deficite prin intrari valutare de capital si sa intre din acest motiv intr-o perioada de recesiune", arata un raport al Bancii Mondiale.
In schimb, analistii Erste, austriecii care controleaza cea mai mare banca de pe piata, au realizat un raport care afirma contrariul - nu exista riscuri semnificative pentru piata locala de creditare, sau pentru stabilitatea macroeconomica in ansamblu, ca urmare a recentelor incidente de pe piata internationala.
"Calitatea activelor in Europa Centrala si de Est se situeaza la un nivel confortabil, asadar criza creditelor poate fi rezultatul unui deficit de lichiditate pe pietele locale sau al unui nivel foarte ridicat al ratelor de dobanda", afirma analistii Erste. Banca austriaca este deja "cu un picior in piata romaneasca", pregatindu-si chiar listarea pe Bursa de Valori de la Bucuresti, fapt care ar explica optimismul analistilor sai, comparativ cu pozitia conservatoare a Bancii Mondiale.
Economia Romaniei a incetinit usor in prima jumatate a anului, ajungand la o crestere de 5,8% pe primul semestru, fata de 7,7% anul trecut. In pofida acestei incetiniri, noteaza Banca Mondiala, cresterea economica a Romaniei ramane "stabila si la un nivel ridicat".
In caz de probleme