Cei 18 specialişti, veniţi din 11 ţări, estimează că rezultatele obţinute vor fi foarte utile Comisiei Europene. Expediţia Internaţională de supraveghere a cursului Dunării, cel mai
Cei 18 specialişti, veniţi din 11 ţări, estimează că rezultatele obţinute vor fi foarte utile Comisiei Europene.
Expediţia Internaţională de supraveghere a cursului Dunării, cel mai mare proiect de cercetare din acest an, a ajuns la final. Ieri la Tulcea, oamenii de ştiinţă care au măsurat calitatea apei au declarat că primele evaluări arată că prioritare ar fi investiţiile în aval de marile aglomerări urbane.
Lucia Ana Varga, preşedintele ICPDR şi secretar de stat în MMDD, Philip Weller, secretarul executiv al ICPDR, Bela Csanyi, coordonatorul echipei internaţionale, Marius Postelnicescu, directorul general al ANAR, alături de membrii echipelor internaţionale şi naţionale şi a autorităţilor locale, au evaluat rezultatele expediţiei, anunţând necesitatea şi impactul unor astfel de acţiuni ştiinţifice pe termen mediu şi lung.
Se vor investi 18 miliarde de dolari
"Din primele informaţii pe care le avem de la experţi reiese o uşoară îmbunătăţire a calităţii apei, dar de luat în seamă este deteriorarea din aval de aglomerările urbane. Exemple negre, precum Belgradul, Budapesta şi la noi în aval de Argeş trebuie să impună măsuri", a spus Lucia Ana Varga, preşedintele ICPDR şi secretar de stat în MMDD. Aceste cercetări vin să aducă o bază de date pe care să se susţină viitoarele racorduri la normele UE, care au ca dead-line anul 2018.
"Avem o perioadă de tranziţie aparent mare tocmai pentru că necesarul investiţional în România este considerabil. Se vor aloca 18 miliarde de euro, dintre care 35% din fonduri europene, restul de la buget şi credite externe", a mai spus Varga.
Expediţia a fost un succes
"Joint Danube Survey 2 - 200