Anul trecut, funcţionarul mediu la stat a câştigat aproape de două ori salariul mediu pe economie. Datele statistice prezintă un tablou curat capitalist - salariile sunt mari acolo unde se Anul trecut, funcţionarul mediu la stat a câştigat aproape de două ori salariul mediu pe economie.
Datele statistice prezintă un tablou curat capitalist - salariile sunt mari acolo unde se învârt cei mai mulţi bani (bănci, energie, telecom), şi nu neapărat unde se produc cele mai multe mărfuri (gen maşini, confecţii sau grâu). Doar statul face în continuare o notă discordantă, oferind salarii mai "tari" decât poate da economia.
Un studiu prezentat ieri de Institutul Naţional de Statistică vine să confirme încălzirea pieţei muncii din România - în timp ce anul trecut, numărul salariaţilor a crescut cu numai 2,3% (până la 4,66 milioane persoane), salariul mediu brut a crescut cu 18,4% (până la 1.146 lei).
Piaţa a continuat să se încălzească de o manieră inegală. Comparativ cu media pe economie (866 lei), câştigul salarial mediu lunar net din anul 2006 a fost mai mare de 2,6 ori în intermedieri financiare, cu 81,9% în administraţie publică, cu 75,1% în industria extractivă, cu 55,7% în energie electrică şi termică, gaze şi apă, cu 23,2% în învăţământ, cu 22,7% în transport, depozitare şi comunicaţii.
34 de judeţe cu salarii sub media naţională
Sub media pe economie s-au situat câştigurile salariale medii lunare nete din hoteluri şi restaurante (cu 38,3% sub medie), comerţ (-24,8%), industrie prelucrătoare (-15,6%), sănătate şi asistenţă socială (-5%), tranzacţii imobiliare (-4%).
Femeile au câştigat în medie cu 160 lei mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial brut lunar de 1.062 lei (faţă de 1.222 lei al bărbaţilor) şi un câştig salarial net lunar de 803 lei (faţă de 922 lei al bărbaţilor). Faţă de media pe economie, câştigul lu