Romanii care muncesc in strainatate ar putea trimite in tara aproximativ 5,5 miliarde euro si contribuie la atenuarea cresterii deficitului de cont curent al Romaniei, a declarat, sambata, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Estimarea BCR sugereaza ca banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ar putea acoperi o treime din deficitul contului curent, estimat sa atinga in jur de 16,2 miliarde euro.
Deficitul contului curent, care ramane principala slabiciune a economiei romanesti, se va stabiliza la un nivel de 14% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatorii doi ani si se va atenua dupa 2009-2010, cand importurile de tehnologie vor da roade, mai spune Anghel.
"Deficitul de cont curent constituie cea mai spinoasa problema macroeconomica a Romaniei si va continua sa se adanceasca pana la un nivel de 13,7% din PIB in 2007, respectiv 14,7% din PIB in 2008, din cauza decalajului intre importuri si exporturi", arata raportul de tara al Bancii Comerciale Romane (BCR), prezentat, sambata, de catre economistul sef al bancii, Lucian Anghel.
Decalajul intre importuri si exporturi s-a accentuat in ultimii ani, insa structura exporturilor s-a imbunatatit, datorita fluxurilor semnificative de investitii straine directe din ultimii ani, mai arata datele statistice ale BCR.
Potrivit estimarilor BCR, exporturile vor ajunge, la sfarsitul lui 2007, la 30 miliarde euro, iar importurile se vor ridica la aproape 48 miliarde euro.
Anghel a recomandat utilizarea instrumentelor financiare de acoperire a riscurilor valutare (hedging) de catre exportatori.
Principalele avantaje ale Romaniei in atragerea de noi investitii straine, fata de alte state din regiune, sunt dimensiunile pietei, a doua din Europa Centrala si de Est, pregatirea fortei de munca si competitivitatea no