Văcăreşti - Dămboviţa. Casele cu 8-10 camere s-au inălţat falnice peste tot. S-au băgat gaze, s-au ridicat şcoli şi biserici. Prosperitate cu bani din Italia şi din Spania.
In Văcăreşti, casele mici şi joase s-au transformat in adevărate palate. Magazinele au impănzit comuna, conducta cu gaz stă să le intre in casă, iar mai vărstnicilor comunei nici acum, după ce au călcat pe asfalt şi işi incălzesc măncarea la cuptorul cu microunde, nu le vine să creadă că nu o să mai trăiască in "praf şi miros de vacă". Noroc cu cei 1.500 de oameni plecaţi prin străinătăţuri, care improspătează comuna cu aer de Occident.
Comuna dămboviţeană cu 5.000 de oameni, dintre care 1.500 sunt plecaţi la muncă peste hotare, se pare că merge in ritmul impus de romănii instrăinaţi. Dacă, in trecut, praful se ridica căt colo sub greutatea căruţelor, acum, asfaltul se intinde lin pe străzile rurale. Conductele de gaze sunt pregătite să fie puse in funcţiune, iar casele, care mai de care mai mari şi mai impunătoare, răsar una după alta, de parcă s-ar construi pocnind din degete. Numai anul trecut şi anul acesta s-au cumpărat aproape 14 ha de teren intravilan şi peste 110 hectare de teren extravilan. "Dacă, acum căţiva ani, 5.000 de metri pătraţi erau vănduţi cu circa 60 de milioane de lei, acum, numai un metru pătrat s-a făcut 5 euro. Şi de cele mai multe ori se cumpără prin intermediari, iar beneficiarii ajung să plătească pe un metru pătrat şi cu 3,4 euro mai mult decăt preţul iniţial", povesteşte primarul comunei, Voicu Florinel. Ba mai mult, datorită cererii mari de construcţii de case, pe un teren aflat la marginea comunei, primăria a infiinţat aşa-numitul "cartier al tinerilor", unde au inceput să se inalţe 83 de locuinţe. "Cumpărătorii, oameni cu bani munciţi in străinătate, s-au găndit că cel mai bine ar fi să investească in imobiliare. In C