Specialistii de la IBCvT Targu-Mures au apelat la o procedura hibrida de cardiologie pentru a salva viata unui pacient
Viata unei tinere de 31 de ani care a suferit un pseudoanevrism de aorta toracica in regiunea istmica a fost salvata ieri de medicii de la Institutul de Boli Cardio-vasculare si Transplant de la Targu-Mures. Femeia risca sa moara in orice moment deoarece, in urma accidentului rutier in care a fost implicata, peretele aortei s-a rupt, iar sangele sub presiune a dilatat membrana care inveleste vasul de sange si risca in orice moment sa cedeze.
"Aceasta punga a anevrismului se putea rupe instantaneu, caz in care tanara nu ar mai fi avut nici o sansa de supravietuire", a declarat ieri dr. Florin Ortan, care a coordonat echipa de medici de la IBCvT Targu-Mures. Chirurgul a mai precizat ca pentru a salva viata pacientei s-a apelat la o procedura hibrida de cardiologie interventionala, endoprotezare cu stent graft si chirurgie cardiovasculara.
"Procedura de endoprotezare de aorta toracica consta in refacerea conductei originale prin implantarea unei proteze formate dintr-o retea metalica, din aliaj cu memorie, ce sustine un conduct textil. In urma implantarii acestui dispozitiv, stent graft, sangele isi reia circulatia normala, iar riscul de ruptura dispare", a mai subliniat dr. Ortan, care a precizat ca interventia cirurgicala pentru salvarea pacientei ar fi fost mult mai riscanta si costisitoare.
Florin Ortan a mai subliniat ca operatia a fost un succes si pentru ca s-a realizat in lipsa unei sali de operatii speciale.
Medicii de la IBCvT Targu-Mures nu dispun de o sala de operatii hibride si sunt singurii din Romania care au realizat o asemenea interventie. In Europa exista doar trei spitale unde se efectueaza aceasta procedura.
Coordonatorul echipei de chirurgi sustine ca succesul operatie s-a datorat colaborarii foart