Guvernul a aprobat modificarea Legii serviciului de salubrizare, prin care strângerea gunoiului trece din administrarea Primăriei Capitalei la cele de sector. Până la aplicarea noilor norme Guvernul a aprobat modificarea Legii serviciului de salubrizare, prin care strângerea gunoiului trece din administrarea Primăriei Capitalei la cele de sector.
Până la aplicarea noilor norme legislative, scandalul gunoaielor, care de altfel a şi stat la baza modificării legii, continuă, iar curăţenia din Bucureşti lasă de dorit. În timp ce primarul Capitalei, Adriean Videanu, a anunţat că va depune o contestaţie pe această temă la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului, bucureştenii s-au trezit că trebuie să plătească din această lună mai mulţi bani pentru salubritate.
Ordonanţa de urgenţă reglementează noul cadru funcţional al serviciilor de salubritate şi modul de organizare şi funcţionare a acestuia. Cu alte cuvinte, consiliul local de sector va fi cel care va elabora şi aproba strategiile locale, se v a ocupa de organizarea de licitaţii publice pentru atribuirea contractelor de salubritate şi va hotărî tarife diferenţiate pe tipuri de deşeuri. De asemenea, şi prelungirea contractelor se va face tot de către consiliul local de sector.
Viceprimarul general, Răzvan Murgeanu, traduce această modificare în termeni mult mai simpli: "Este o lege făcută pentru sectorul 1. Pentru mine este o bătaie de cap în minus. Dar este o aberaţie, apropo de strategia de management a deşeurilor. Bucureştiul este unul singur, iar acum s-a transformat în şase municipii".
"Să se spele cu ea pe cap!"
Murgeanu a mai adăugat că este de acord cu descentralizarea, dar "hiperdescentralizarea" nu-şi are locul în acest subiect, în condiţiile în care bugetele sectoarelor sunt oricum disproporţionate. "Sectorul 1 are un buget de 11.400 de miliarde, iar sectorul