Chiar daca Internetul ataca pe toate fronturile, publicatiile nu si-au depus inca armele. Experti de peste hotare se vor intilni cu cei din Romania pentru a pune la cale un plan de bataie.
In 2043, singurul cititor de ziare ramas pe planeta arunca la cos ultimul numar dintr-un cotidian, marcind astfel extinctia presei scrise. Este viitorul pe care il imagineaza scriitorul Philip Meyer in cartea „The Vanishing Newspaper“. Dar nu este singurul cu astfel de ginduri sumbre.
Daca televiziunea nu a reusit sa omoare presa scrisa in 1950, cu siguranta Internetul va termina treaba cit mai repede, sint de parere o mare parte dintre specialistii industriei. Marea dezbatere are loc, asa cum ne-am obisnuit, in Occident. Dar ea va fi adusa pe 11 octombrie si in Bucuresti, alaturi de numele grele care o discuta peste hotare.
Pentru ca supravietuirea este tema primei Conferinte Nationale a Presei din Romania. Mai exact, „Ziarele si New Media in Dialog cu Viitorul“.
Doua mari organizatii care insumeaza, de fapt, presa din toata lumea, si-au anuntat deja participarea la eveniment: World Association of Newspapers (WAN), care reprezinta peste 18.000 de publicatii din intreaga lume, si IFRA, cu birouri si sucursale in peste 70 de tari.
„Televiziunea creeaza vedete. Ziarele ridica presedinti. Puterea lor sta in influenta“, sustine Jim Chisholm, unul dintre speakerii de marca ai congresului de la Bucuresti, cu 30 de ani de experienta in media. Alaturi de alte trei personalitati din industria media, el a raspuns intr-un numar din „The Newspaper Report“ la intrebarea: „Chiar vor muri ziarele?“.
„De la aparitia televiziunii, acum 50 de ani, nu s-a mai vorbit atit despre metamorfoza felului in care va fi consumata media“, isi explica publicatia tonul apocaliptic. Expertii intervievati sint optimisti insa.
Din par