Roti, cruci, fluiere, tulnice, ciubere, porti, toate in miniatura, reprezinta programa extrascolara pentru 24 de copii de moti din Horea (Alba) care s-au inscris la clasa speciala de arta lemnului. Formal, pentru a intra in aceasta clasa, copiii au completat un formular, insa in realitate criteriul dupa care au fost selectati il reprezinta traditia de familie a fiecaruia in domeniul lemnaritului.
Intr-o mica incapere, un fel de anexa a asa-numitului Centru Cultural "Horea, Closca si Crisan" din Horea, o mana de copii incearca sa invete una dintre meseriile de baza ale motilor: lemnaritul. Copiii vin la atelier o data pe saptamana, in serii de cate sase. "Venim ca sa descoperim mestesugurile vechi, pentru ca si bunicul meu le-a practicat. Eu sunt si in formatia de la centrul cultural", a spus Claudiu Nicola, unul dintre copiii inscrisi in program. Instructorul scolii de arta lemnului din Horea, Lucian Costea, spune ca pentru a lua parte la aceste cursuri au contat foarte mult "antecedentele" din familie, fiind vorba in principal de copii care au avut bunici si strabunici mesteri lemnari. "Vor invata sa faca de toate: roti, cruci, fluiere, ciubarase, porti in miniatura, adica tot ceea ce stramosii nostri faceau in mare noi vrem sa facem in mic", a afirmat Costea.
Obiectele traditionale "hand-made" ale puilor de mot vor fi duse la expozitii si targuri si chiar vandute daca vor avea succes. Proiectul a fost initiat de Consiliul Judetean Alba in colaborare cu scoala Populara de Arte. Directorul scolii, Elena Anghel, a spus ca intentia proiectului a fost aceea de a revigora traditiile stravechi in comunitatile rurale. De altfel, clase de mestesuguri traditionale au mai fost deschise si la Arieseni, Vidra si Vinerea, unde se studiaza de la prelucrarea lemnului pana la tesaturi si pictura religioasa pe sticla, in functie de ce avea specific fiecare dintre satele