Intensificarea misiunii spirituale a bisericii in societate, astfel incat biserica sa fie mult mai prezenta in casele oamenilor, exprimarea dragostei fata de ortodoxie nu doar prin 'atitudini defensive si temeri excesive', ci mai ales prin 'faptele lucrarii pastorale si misionare concrete', reprezinta una din principalele dorinte si datorii ale sale, a spus Prea Fericitul Parinte Daniel in cuvantul rostit la intronizarea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Promovarea comuniunii fratesti si a conlucrarii cu toti membrii Sfantului Sinod pentru a 'pastra si apara credinta ortodoxa si unitatea bisericii noastre' va constitui o datorie sfanta in activitatea sa ca Intai Statator al BOR. El si-a exprimat speranta ca dialogul, cooperarea si respectul reciproc in raport cu alte biserici si culte religioase vor continua, acordand insa 'o atentie deosebita pastrarii dreptei credintei si tuturor valorilor traditionale ale Ortodoxiei'.
Noul Patriarh a tinut sa sublinieze ca va veghea la pastrarea mostenirii spirituale a predecesorului sau, Patriarhul Teoctist.
PF Daniel a apreciat ca societatea contemporana, 'adesea, mai mult indiferenta decat necredincioasa, are nevoie de biserica, intrucat are nevoie de vindecare si comuniune spirituala, fara perspectiva spirituala si metafizica, viata umana se reduce repede la matematica: numar de indivizi robotizati si cantitati de produse finite, pentru scopuri bine definite, dar intr-o lume inchisa in sine, autosuficienta'.
In cuvantul sau, noul Patriarh a facut referire la textul Evangheliei, in care Sfantul Apostol Pavel ii indeamna pe credinciosi sa-si asculte conducatorii, 'fiindca ei privegheaza pentru sufletele voastre'.
De asemenea, Prea Fericitul Daniel a aratat ca pastorul cel bun este un om 'care pune mult suflet in tot ceea ce face pentru mantuirea sufletelor al