Bolnavii de cancer de piele în stadiu terminal ar putea avea o speranţă. Peste aproximativ trei ani, va fi lansat pe piaţă un nou medicament-minune care poate trata melanomul malign. Ceea ce face de fapt tratamentul, scrie The Daily Mail, este că determină celulele canceroase să se autodistrugă, prin invadarea lor cu oxigen. Până în acest stadiu, testele cercetătorilor britanici au indicat că, datorită medicamentului experimental, pacienţii care l-au încercat au trăit de două ori mai mult decât cei cărora nu le-a fost administrat (12 luni faţă de 6 luni).
Această formă de cancer letală nu poate tratată ci doar încetinită un timp – medicamentul nu reuşeşte, deocamdată, să distrugă celulele canceroase într-un ritm care să ducă la vindecare. Iar cancerul de piele, dacă ajunge la stadiul de melanom malign, se răspândeşte şi spre alte zone ale corpului, iar trei sferturi dintre bolnavi mor la mai puţin de un an după ce au fost diagnosticaţi. Noul medicament însă – STA-4783 – reuşeşte să distrugă numai celulele canceroase, lăsându-le intacte pe cele sănătoase.
Efectele colaterale pe care le resimt aproximativ 5 procente dintre pacienţii trataţi sunt aceleaşi cu cele observate la cei care au trecut prin chimioterapie: un nivel temporar mai scăzut al celulelor albe, dureri de spate şi oboseală. STA-4783 va intra, în curând, într-o nouă etapă de testare – dacă iniţial, el a fost administrat unui număr de 80 de pacienţi, începând de anul viitor, el va ajunge la 800 de persoane bolnave de cancer. (E.F.)
Bolnavii de cancer de piele în stadiu terminal ar putea avea o speranţă. Peste aproximativ trei ani, va fi lansat pe piaţă un nou medicament-minune care poate trata melanomul malign. Ceea ce face de fapt tratamentul, scrie The Daily Mail, este că determină celulele canceroase să se autodistrugă, prin invadarea lor cu oxigen. Până în acest stadiu, testele cerc