Fumatul şi cariile netratate sunt principalii factori favorizanţi. Microorganismele sunt cele care atacă ligamentele de menţinere a dinţilor în alveole. Stomatologii afirmă că în prezent Fumatul şi cariile netratate sunt principalii factori favorizanţi. Microorganismele sunt cele care atacă ligamentele de menţinere a dinţilor în alveole.
Stomatologii afirmă că în prezent peste 20 la sută din populaţie este afectată de parodontopatie, o boală gravă a gingiilor, iar incidenţa ei este în continuă creştere. Specialiştii au remarcat că aproximativ o treime din persoanele cu vârste de peste 55 ani suferă de această maladie. Boala este provocată în principal de bacterii.
Parodontopatia (parodontoza) nu este o boală a dinţilor, ci este o afectare a aparatului care susţine dintele în osul maxilar. Este o afecţiune cronică provocată de către microorganisme. "După patru ore de acţiune a plăcii bacteriene se poate vorbi de începutul unei gingivite, prima fază a parodontopatiilor", explică dr. Bogdan Bäder, medic stomatolog, specialist în parodontologie-implantologie, membru al Societăţii Germane de Parodontologie.
O gingie sănătoasă are culoarea roz pal
"Afecţiunea apare ca rezultat al <> dintre bacterii, enzime şi produse toxice ale metabolismului bacteriilor - toxine, rezultatul fiind înroşiri, edeme (inflamaţii - n.r.) şi sângerări ale mucoasei. Aceste fenomene conduc în timp la distrugerea aparatului de menţinere a dinţilor (os, ligamente etc.), iar dinţii devin mobili, apoi se pierd. Aceste fenomene se pot manifesta la un dinte, la un grup de dinţi sau la toţi dinţii", explică dr. Bader.
Factorii favorizanţi sunt fumatul, cariile netratate, afecţiunile generale. Starea de sănătate a organismului poate influenţa evoluţia şi progresia bolii parodontale; de aceea, este foarte importantă tratarea bolilor generale asociate afecţiunilor parodon