Dupa felul in care sunt prezentate in ultimele luni, de catre autoritati, informatiile despre produsele "Made in China", ai tendinta, in calitate de consumator, sa te alaturi maselor si sa dezvolti o psihoza in privinta oricarui produs etichetat cu cele trei cuvinte — timorat de gandul ca intr-o dimineata nu te mai trezesti pentru ca, de cu seara, ai inghitit din greseala pasta de pe periuta de dinti, sau, in cazuri mai fericite, ca te vei alege cu niste toxiinfectii cu plumb ori vei avea parte de accidente casnice, gen combustii cauzate de pijamaua imbibata in formaldehida.
Ofensiva impotriva produselor chinezesti este lipsita de orice echivoc. Si e si motivata oficial ca fiind un scut pentru protectia consumatorilor. Totusi, data fiind declansarea brusca a isteriei si virulenta cu care se manifesta, in urma raman niste intrebari.
1. De ce ani de zile, de cand China este lider mondial la exporturi (e drept, majoritatea produselor, ieftine, sunt de proasta calitate) — nimeni nu a ajuns in spital si nimeni nu a murit din cauza lor? Ani si ani de zile, inainte de ‘89, cand chinezismele — de la stilourile-ursulet la setul de chiloti cu zilele saptamanii si batistele pe care le purtai in zilele cu serbari pionieresti — nu ne-a afectat "otrava galbena".
2. Care este, de fapt, motivul nerecunoscut al acestei cruciade — in care U.E. si SUA isi intind transoceanic o mana de sprijin reciproc — care a creat o iscat o panica vecina cu paranoia? De la jucarii, la cosmetice, alimente, haine, orice este produs chinezesc, am aflat in ultimele luni, trebuie tratat cu foarte multa precautie pentru ca poate fi o adevarata bomba cu ceas la adresa sanatatii, a integritatii fizice si chiar a vietii noastre. Adica, dupa cate deducem, ne confruntam cu un fel de terorism biologic. Conform statisticilor, numai in SUA, in ultimele saptamani, au fost retrase circa noua mi