Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine că transferul atribuţiilor ministeriale la Consiliul Superior al Magistraturii a fost „unul excesiv“ şi că Inspecţia judiciară trebuia să rămână la minister. Tudor Chiuariu a participat sâmbătă la reuniunea internaţională „Procurori, democraţie şi stat de drept“, desfăşurată la Bucureşti, unde a făcut aceste declaraţii.
În opinia lui Chiuariu, problemele pornesc de la o ambiguitate constituţională, întrucât procurorii din România sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei - reprezentantul Executivului -, dar sunt în acelaşi timp parte a autorităţii judecătoreşti. Demnitarul a subliniat că o asemenea subordonare a procurorului faţă de ministrul Justiţiei, în baza legislaţiei în vigoare, nu există.
„În legile de organizare judiciară lipseşte o detaliere coerentă, completă a noţiunii constituţionale de autoritate asupra procurorilor. Avem câteva prevederi dispersate: prerogativa de a solicita informaţii, controlul prin procurorul anume desemnat, propunerile privind numirea şi revocarea procurorilor şefi, aprobarea statelor de funcţii şi a regulamentelor“, a arătat Tudor Chiuariu.
Acesta a mai amintit faptul că a avut o întâlnire cu procurorii generali ai parchetelor curţilor de apel, în cadrul căreia s-a convenit să existe o consultare mai largă prin care să se poată inventaria cu exactitate atribuţiile, competenţele circumscrise noţiunii de autoritate a ministrului Justiţiei asupra procurorillor. Tudor Chiuariu susţine că legile Justiţiei au fost adoptate în vara lui 2004 sub ameninţarea suspendării negocierilor României de aderare la Uniunea Europeană.
„Intenţia a fost bună, aceea de a crea o autonomie a sistemul judiciar faţă de Exevutiv, dar transferul atribuţiilor de la Ministerul Justiţiei la CSM a fost, în opinia mea, unul excesiv“, a declarat Chiuariu
Chiuariu vrea ca procur