Pe o piata emergenta dominata de importatori intr-o tara cu o veche traditie viticola, a-ti construi propria distilerie de whisky pare cel putin o initiativa riscanta. Totusi, nimic nu este imposibil daca dispui de suficienti bani, mai exact de cel putin 21 de milioane de euro.
“Ca sa construiesti de la zero o distilerie de whisky, ai nevoie de cel putin 15 milioane de lire sterline (aproximativ 21 de milioane de euro), iar asta daca nu-ti propui sa incepi sa vinzi inca din primul an. Daca vrei totusi sa scoti profit imediat, trebuie sa cumperi stocuri cu whisky deja maturat la un pret de 10-15 milioane de lire sterline (aproape 14-21 de milioane de euro)”, estimeaza pentru Wall-Street Robert Hicks, master blender si ambasador al marcii pentru whisky-urile Teacher’s si Laphroaig, comercializate in Romania de Cristalex, unul dintre cei mai mari importatori din tara.
Piata interna de profil se afla in plina expansiune, in primul semestru al anului curent aceasta inregistrand o crestere de peste 50%, ca urmare a reducerii taxelor dupa intrarea in Uniunea Europeana si a cresterii valorii pietei HoReCa. Daca o afacere cu importuri este o reteta de succes deja folosita in Romania, nu acelasi lucru se poate spune despre construirea unei distilerii de whisky intr-o tara privata atat de o traditie in productie, cat si in consum.
Daca in Marea Britanie, una dintre cele mai mari producatoare si consumatoare de whisky din lume, o distilerie se poate mentine pe linia de plutire vanzand numai 50.000 de butoie pe an, vanzarile in tara noastra ar trebui sa fie de cel putin patru ori mai mari.
“In Romania, o distilerie de whisky ar trebui sa vanda in jur de 200.000 de butoaie ca sa fie reziste. Numai dupa patru ani ar putea scoate profit intrucat un whisky trebuie sa aiba o vechime de cel putin 3 ani ca sa fie comercializat”, crede Hicks.
Pentru incep