Dintre cele aproximativ 800.000 de voci care vor intona astăzi Gaudeamus Igitur, nu toate se vor face auzite puternic şi în specializarea absolvită, peste ani. Pregătirea din universităţi Dintre cele aproximativ 800.000 de voci care vor intona astăzi Gaudeamus Igitur, nu toate se vor face auzite puternic şi în specializarea absolvită, peste ani. Pregătirea din universităţi încă nu se pliază pe cerinţele din piaţa muncii.
Până în 2010 va continua să existe un decalaj important între cerinţele pieţii muncii şi pregătirea din facultăţi, din cauză că piaţa muncii este prea dinamică faţă de posibilitatea unei schimbări rapide a planului de învăţământ. În acelaşi timp, încă sunt menţinute materii mai puţin necesare absolvenţilor după ce se vor angaja, la care se adaugă o pregătire practică insuficientă în perioada studiilor.
Mulţi dintre studenţii români încă nu sunt pregătiţi să dea piept cu realităţile dure ale economiei de piaţă. Unora le este greu să schimbe viaţa boemă din timpul anilor de studiu cu o potenţială angajare în anii terminali, în domeniul în care vor absolvi.
"Munca încă din timpul studenţiei într-o firmă este un pas înainte, pentru că pot învăţa exact ce trebuie, şi astfel această activitate se poate transforma într-o rampă de lansare după obţinerea licenţei. Nu te învaţă nimeni tehnicile de vânzare şi să te naşti cu aceste abilităţi este cam greu", ne spune Maria Gogotă, reprezentantul firmei Interamerican, aflată la recenta Bursă de joburi pentru absolvenţi.
Şi managerii de personal ai băncilor se plâng că majoritatea proaspeţilor absolvenţi ai facultăţilor cu profil economic se "aclimatizează" destul de greu în mediul aparent dur şi ostil dintr-o instituţie financiară. "Într-adevăr, mulţi au cunoştinţele necesare - şi chiar peste! - pentru a activa într-o bancă... Dar, din păcate, majoritatea absolvenţilor care participă