Documente:
Raport al Bancii Mondiale privind pietele de munca din 10 state fost comuniste, actual membre UE
(01.10.2007) PDF
Pietele de munca din cele opt state est europene, care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004, plus cele ale noilor state membre, Bulgaria si Romania, au depasit un hop dar au dat peste altul, arata un studiu recent al Bancii Mondiale, citat de publicatia Eubusiness.
Mai precis, cele 10 state care in urma cu aproape doua decenii aveau probleme mari cu somajul, ca urmare a trecerii catre modelul economiei de piata, au reusit in mare parte sa rezolve acest deficit, insa acum se confrunta cu o noua problema - lipsa personalului calificat.
Raportul Bancii Mondiale atentioneaza ca pana la inceputul anului 2000, rata somajului in majoritatea acestor tari fost comuniste era destul de mare, de peste 10%. Perioada a fost caracterizata mai degraba de desfiintarea anumitor locuri de munca decat de crearea de noi locuri de munca.
Noile oportunitati ivite erau insuficiente insa pentru a absorbi personalul care provenea din vechile sectoare, care nu mai rentau.
“Acum doi ani, foarte multi oameni cautau locuri de munca, dar aceste locuri de munca nu existau”, spune economistul Jan Rutkowski, unul dintre autorii raportului Bancii Mondiale.
Momentul schimbarii, spun autorii raportului, a coincis cu aderarea la Uniunea Europeana a celor opt state fost comuniste - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. La inceputul acestui an, Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene, ridicand numarul statelor membre ale blocului comunitar la 27.
In ultimii doi ani, numarul locurilor de munca vacante s-a triplat in Lituania si aproape s-a dublat in Polonia, Cehia si Letonia
Aderarea a fost benefica pentru compani