VÂLCEA. Diversificarea formelor de manifestare a delincvenţei juvenile din ultimii ani, în special a infracţiunilor comise cu violenţă, impune depunerea de eforturi în scopul găsirii celor mai eficiente mijloace de contracarare a efectelor nocive ale acestui fenomen. Sunt necesare, aşadar, o implicare şi o colaborare mai strânsă între instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale care se ocupă de educarea şi protecţia minorilor, în vederea creşterii siguranţei acestora, a imprimării unui comportament civilizat şi a unui respect mai mare faţă de lege.
În baza unor interviuri de grup cu reprezentanţi ai cadrelor didactice (profesori, directori, consilieri şi inspectori şcolari) şi elevi a reieşit faptul că, într-un clasament al agresiunilor întâlnite în mediul şcolar, cea mai mare frecvenţă o au cele din relaţia elev - elev, manifestate în special prin violenţa verbală, urmate de agresiunile violente ale unor persoane din afara şcolii faţă de elevi. „Majoritatea incidentelor semnalate (tâlhării, bătăi pentru diverse motive, ameninţări) s-au petrecut în zonele adiacente şcolii, după încheierea programului, dar au fost înregistrate şi cazuri în care elevii au fost agresaţi în incinta unităţilor de învăţământ, de foşti elevi ai acelor şcoli sau de persoane necunoscute. Unele acte de violenţă au drept cauză conflictele dintre componenţii diferitelor găşti de cartier formate din foşti elevi care au terminat sau abandonat şcoala şi din diverse persoane fără ocupaţie“, a declarat Gheorghe Ciucă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea.
În anul şcolar 2006 - 2007, s-a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea şi a fost întocmit un plan de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea violenţei în unităţile de învăţământ, care a vizat, printre alte acţiuni concrete, analizarea periodică a situaţiei fiecărei şcol