Inspectorii CSM care au analizat activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au atras atenţia că starea criminalităţii la graniţa de vest a ţării a înregistrat, în ultimul
Inspectorii CSM care au analizat activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au atras atenţia că starea criminalităţii la graniţa de vest a ţării a înregistrat, în ultimul an, o rată de creştere de 22,4%.
După ce au studiat dosarele instrumentate de procurori, inspecţia a arătatîntr-un raport că motivele acestei creşteri a infracţiunilor sunt socio-economice, administrative şi legislative.
"Situaţia economică instabilă, şomajul, creşterea inegalităţii economice, slăbirea controlului social. Criza de autoritate şi credibilitate a unor organisme ale statului. Corupţia, insuficienţa sistemului de sancţiuni şi pedepse faţă de apariţia unor noi forme de criminalitate (criminalitatea organizată) etc".
Statistic, pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea - care are competenţe în judeţele Bihor şi Satu Mare - au fost intrumentate, în 2006, 32.983 de cauze penale, faţă de 23.948 de cauze, în anul 2005 (în creştere cu 37,7%), şi au soluţionat 12.179 de cauze, faţă de 10.750 - în anul 2005 (în creştere cu 13,2%).
Campionii dosarelor cu arestaţi... achitaţi
CSM mai arată că patru persoane care au fost arestate preventiv şi achitate au dat în judecată procurorii şi cer daune morale statului român. Inspectorii au cerut Plenului CSM revocarea din funcţie a prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare care avea în stoc peste 60 de dosare mai vechi de un an de la sesizare şi şase luni de la începerea urmăririi penale, repartizate în perioada martie 2004 - decembrie 2005.
Judeţul Bihor este cunoscut ca unul dintre locurile preferate de evazioniştii fiscali care fac afaceri cu alcool şi unul dintre loc