Pentru compania de audit si consultanta Deloitte, candidatul ideal este romanul care alege sa se intoarca in tara in urma unei experiente profesionale relevante intr-o tara occidentala.
"Am recrutat de curand pe o pozitie de director un roman repatriat, venit din Canada. Cand a plecat de acolo 'a lasat vorba' ca mai avem nevoie de oameni si acum ne vin si alte CV-uri", spune Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru regiunea Blacani la Deloitte.
Cand vine vorba de recrutare, Mihaiescu spune ca este greu sa te opresti numai la potentialul uman de pe piata locala, intrucat acesta este aproape epuizat. "Oamenii sunt consumati aici. Toate companiile din Big Four (PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte, KPMG - n.r.) sunt deja prezente pe piata, astfel incat ajungi sa nu te mai bati pentru oameni doar cu industria in care activezi, ci si cu bancile sau cu alte companii", spune ea.
Iar lupta pentru atragerea si pastrarea talentelor devine cu atat mai dura si capata amploare globala, intrucat mobilitatea este tot mai ridicata, romanii plecand tot timpul in diferite colturi ale lumii. In consecinta, departamentul de resurse umane al Deloitte incearca sa fie cat mai creativ si cauta romanii plecati afara prin intermediul asociatiilor romanesti din strainatate, pe internet sau pe forumuri de discutie.
"Unde gasim un capat de pod, incercam sa urmarim 'track-ul' respectiv si daca ajungem la cineva care lucreaza in strainatate, la Price (PricewaterhouseCoopers - n.r.) sau chiar la Deloitte, ii spunem: 'Daca mai cunosti si alti romani, du vestea ca suntem in cautare de pozitii'", explica managerul. Pe scurt, recrutarea nu se mai face doar in tara. Pe langa goana dupa romanii raspanditi peste tot in lume, compania a iesit si mai mult in afara granitelor, angajand si persoane de alte nationalitati. Astfel, dintre cei 370 de angajati, cat