Voi petrece iar seara acasa, intre patru pereti, la o partida de table. Fac si economie, ca berea de la magazin e mai ieftina ca la carciuma din colt, unde nici macar o tigara nu-ti mai poti aprinde. Iar daca tot am pornit-o pe economii si sanatate curata, las berea si inghit o apa plata, cand adversarul da sase-sase. Dar mai bine inghit in sec, ca asta nu costa nimic.
Un hap de aer curat
Sunt un fumator absolut moderat: in casa nu, doar pe balcon, in masina nu, ca se ingalbenesc geamurile de nicotina si se imbacsesc husele, la serviciu nu, ca in toata firma fumatul e interzis. In pauza, cu colegii, sudam doua-trei afara, ca sa tina inca patru ore. Cu timpul, te inveti sa te dezveti, reduci din ratia de nicotina zilnica.
E bine asa, asta nu inseamna ca, la un paharel de vorba, ideile nu curg si nu se infrunta mai bine, invaluite in fumul albastru. Dar asta e istorie. De la 1 august, in Baden-W?rttemberg s-a interzis fumatul in localuri, de la 1 septembrie, si in trenurile din Germania.
In trenuri, si pana acum, era un singur vagon de fumatori, la capatul trenului, acum a fost si acesta purificat de fum. Pe o ruta lunga, gen Berlin-Munchen, multi impatimiti au inceput sa renunte la serviciile feroviare, sporind emisiile CO2 si ambuteiajele pe autostrazi.
In renumitele berarii germane, adio discutii febrile si dezbateri politice la „masa veteranilor“. Veteranii s-au risipit cu totii la domiciliu si neveste, intrand in randul lumii, la sportul nocturn preferat: tembelizorul.
Carciumioara de vizavi de gara a mai agonizat, cata vreme a fost caldut si terasa deschisa. Acum, inauntru se bucura de aerul pur doar o chelnerita noua, care in curand n-o sa mai aiba servici. Pentru crenvursti cu mustar, nu-i intra nimeni pe usa.
In hotelul de 4 stele, cu bar si pianist, la sfarsit de saptamana era p