Brailenii care au dureri nocturne de masele sint nevoiti sa rabde pina dimineata. Si aceasta din simplul motiv ca in tot municipiul nu exista nici macar un cabinet, de stat sau particular, care sa asigure, gratis sau contra cost, serviciile in regim de urgenta ale unui medic stomatolog.
In urma cu circa 10 ani, mai precis odata cu privatizarea cabinetelor, la nivelul municipiului Braila, a fost desfiintat, fara prea multe explicatii, serviciul de garda la stomatologie. Aceasta pentru ca, la Braila, poate mai mult decit in alte orase, in aceasta ramura medicala este neglijat aspectul gravitatii unor afectiuni acute care pot reprezenta urgente. Situatia nu e foarte buna nici in alte sectoare ce tin de actul medical, dar, daca pentru o afectiune gastrica, chirurgicala sau de alta natura brailenii beneficiaza de tratament in regim de urgenta, stomatologia este tratata, precum o "Cenusareasa" a specialitatilor medicale. Aceasta, spun specialistii, in ciuda faptului ca sint destule urgente stomatologice care pot pune in pericol viata pacientilor. In aceasta categorie pot fi incluse hemoragiile, care pot fi fatale in unele cazuri, si supuratiile profunde cu colectii purulente mari ce trebuie urgent drenate deoarece puroiul poate difuza in zone de risc maxim. Dar sint si afectiuni acute, care chiar daca nu sint extrem de periculoase daca nu sint tratate intr-un interval scurt de timp, sint extrem de greu de suportat. De exemplu, cea mai dureroasa afectiune acuta se numeste in limbajul popular "turbarea dintilor". Si tot la acest capitol pot fi incluse "pulpitele" care sint afectiuni intens dureroase ale pulpei dentare, afectiunile purulente ale dintilor care se intensifica la cald.
Dr. Virgil Lefter, purtator de cuvint al Spitalului Judetean de Urgenta, locatia din Hipodrom, considera ca este absolut necesara o garda in stomatologie, indiferent sub ce f