Încă o data s-a dovedit că în unire stă puterea. Berlinul a devenit o capitală de care comunitatea internaţională trebuie să ţină cont. Germania sărbătoreşte miercuri 17 ani de la Încă o data s-a dovedit că în unire stă puterea. Berlinul a devenit o capitală de care comunitatea internaţională trebuie să ţină cont.
Germania sărbătoreşte miercuri 17 ani de la reunificare, moment ce a marcat nu numai sfârşitul perioadei de separare artificială a acestei ţări în două state, ci şi dispariţia liniei de demarcaţie care a divizat Europa în timpul Războiului Rece.
Începută în noiembrie 1989, prin căderea Zidului Berlinului, reunificarea a devenit oficială pe 3 octombrie 1990, când landurile estice - Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt şi Turingia - au aderat oficial la Republica Federală Germană, adoptând şi Constituţia RFG. Tratatul care a definit această reunificare se numeşte "Doi Plus Patru" şi a fost încheiat de cele două state germane şi cele patru puteri care deţineau suveranitatea asupra întregii Germanii: SUA, Marea Britanie, Franţa şi URSS.
La 20 iunie 1991, parlamentul german s-a pronunţat cu 337 voturi pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin. Totul a început în noiembrie 1989. În seara de 9 noiembrie, Consiliul de miniştri est-german anunţase că orice cetăţean al RDG poate trece frontiera în Berlinul occidental prin simpla prezentare a cărţii de identitate. Ştirea s-a răspândit cu repeziciune şi grupuri-grupuri de est-berlinezi au început să se îndrepte spre punctele de trecere. La miezul nopţii, grilajele au fost date la o parte. În câteva ore, un şir de trabanturi se îndreptau spre străzile Berlinului de Vest. Maşinile au fost primite cu urale.
Helmut Köhl, artizanul unirii
Artizanul acestui moment istoric a fost cancelarul Helmut Köhl. În volumul doi al memoriilor sale, Köhl povesteşte