Problema majora a Romaniei in actualul context international este lipsa unui "plan B" prin care sa poata fi contracarate efectele unor eventuale socuri externe care pot aparea pe fondul vulnerabilitatii date de cresterea continua a deficitului de cont curent si de politica fiscala relaxata, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"In momentul de fata, tabloul macro inca arata bine, dar s-au acumulat mai multe riscuri potentiale care, odata materializate, pot deteriora rapid situatia. Cel mai periculos este efectul de domino care apare in astfel de cazuri: odata pornite corectiile, merg in lant, asa ca prudenta este solutia cea mai buna. Din pacate, Guvernul nu dispune de o strategie de raspuns la un eventual soc, fundamentata pe realitatile locale", a declarat pentru ZF Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI si fost ministru al finantelor. Tanasescu se afla zilele acestea la Bucuresti impreuna cu misiunea Fondului care face o vizita de evaluare a evolutiilor macroeconomice din ultima perioada si discuta cu Executivul perspectivele bugetului pe 2008.
"Criza subprime va fi de lunga durata, iar Romania nu va putea fi ferita de consecintele unui mediu extern volatil: in primul rand, scumpirea si reducerea surselor de finantare externa, reflectate intr-o incetinire a cresterii economice", spune Tanasescu. De asemenea, el crede ca ar trebui avute in vedere si posibilele efecte ale unei incetiniri economice in tarile din vestul Europei, care reprezinta principalele piete pentru exporturile romanesti, si remarca trendul descrescator al investitiilor straine directe. Aceasta ar insemna ca finantarea deficitului extern va ajunge sa fie facuta din ce in ce mai mult pe datorie externa, la costuri majorate din cauza conjuncturii externe. "Romania trebuie sa fie pregatita cu o strategie economica pe termen mediu pentru a nu fi luata prin surprindere de