Semnarea unui contract pentru o pensie facultativa inseamna completarea pensiei de stat si a celei private obligatorii Numarul clientilor la fondurile de pensii facultative creste semnificativ de la o saptamana la alta, in timp ce interesul pietei s-a mutat catre pensiile private obligatorii.
Numarul clientilor la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata a ajuns la aproape 20.000 pe data de 21 septembrie, la patru luni de la autorizarea fondurilor, conform datelor furnizate pentru ZF de catre companiile de administrare.
In acelasi timp, numarul contributorilor (adica al clientilor care au varsat deja prima contributie in fondul ales) s-a apropiat de 12.000, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In acest moment exista pe piata sase fonduri active, care semneaza contracte si incaseaza contributii.
Allianz-Tiriac Pensii Private este liderul pietei de pensii private facultative, cele doua fonduri ale sale (AZT Moderato si AZT Vivace) cumuland la data de 21 septembrie un numar de 10.483 de clienti (contracte semnate), din care 7.015 au varsat deja prima contributie in fond. Pe locul doi se claseaza ING Asigurari de Viata, tot cu doua fonduri de pensii facultative (ING Clasic si ING Optim), care au strans pana la aceeasi data 5.953 de clienti, din care 2.866 au facut prima plata.
Pe locul trei urmeaza Aviva Asigurari de Viata, cu un singur fond gestionat (Pensia mea), care a atras 2.436 de clienti, din care 1.640 au si contribuit. In fine, BCR Asigurari de Viata, care gestioneaza fondul BCR Prudent, a strans 820 de clienti, din care 276 au si contribuit.
In total, cele sase fonduri operationale de pe piata au adunat active totale de 1,48 mil. lei (circa 0,44 mil. euro), clasamentul administratorilor dupa activele fondurilor fiind identic cu cel al