Hepatita C ucide anual de două ori mai mulţi oameni decăt infecţia cu HIV/SIDA, semnalează Raportul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa, prezentat in premieră mondială la Bucureşti.
Pentru că astăzi este Ziua mondială de luptă impotriva hepatitei, specialiştii au prezentat căteva cifre alarmante cu privire la incidenţa şi mortalitatea provocate de această maladie. Anual, 86.000 de europeni sunt victime ale hepatitei C, ceea ce incadrează această infecţie intre problemele reale de sănătate publică in Europa.
Profesorul Uwe Siebert, şeful departamentului de sănătate publică al Universităţii de Ştiinţe Medicale, Informatică şi Tehnologie Medicală din Austria, care a prezentat Raportul Pan-European la Bucureşti, a precizat că ţara noastră ocupă un loc fruntaş in ceea ce priveşte prevalenţa şi mortalitatea prin hepatită C. Totuşi, mai spune specialistul, nici in ţara noastră, nici in celelalte ţări europene nu există date exacte şi sigure legate de prevalenţa acestei infecţii virale.
ACCES INEGAL. Profesorul Siebert a mai notat in raportul său că accesul pacienţilor cu hepatită C la serviciile medicale este inegal in cele 22 de ţări europene analizate. "Există diferenţe considerabile in toate aceste ţări, iar motivele invocate sunt in majoritatea cazurilor limitările bugetare. In Franţa, de exemplu, din 100 de pacienţi cu hepatită C, 16 beneficiază de tratament. In Romănia mai puţin de un pacient din 100 este tratat", a remarcat specialistul austriac.
Profesorul Alexandru Oproiu, membru al comisiei de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii, a motivat că "nici un sistem de sănătate publică din Europa nu poate suporta plata tratamentului pentru toţi bolnavii diagnosticaţi. Din nefericire, in Romănia hepatita este tratată incepănd cu stadiul doi, or, eu aş insista ca tratamentul să fie administrat pen